Edukatívna pomôcka Neviditeľný človek chce prekvapovať silou faktu

(5. apríl 2019) – Vyšla nová edukatívna pomôcka. Volá sa Neviditeľný človek a jej vydanie zrealizovalo občianske združenie Fórum života. Hlavným cieľom aktivity je, aby hravým spôsobom poukázala na fakty o vývine v maternici ešte pred narodením. Skladá sa zo šiestich veľkých kariet a z 28 malých kariet, ktoré sa k sebe priraďujú. Veľké karty zobrazujú reálne zábery ľudského života v maternici v rôznych časových obdobiach vývinu. Malé karty idú do detailov – slovne popisujú to, čo už je v ľudskom tele vyvinuté v rôznych štádiách. Malé karty majú zo zadnej strany číslo. Je to vyjadrenie, v ktorom týždni daná vlastnosť alebo schopnosť u dieťaťa vznikla. Týchto kartičiek je viac ako obrázkov, ku ktorým ich treba priradiť. Cieľ je jednoduchý: priradiť kartu k takému obrázku, kedy je daná vlastnosť u človeka už prítomná.

„Chceme deti aj dospelých interaktívnym spôsobom vtiahnuť do spoznávania prenatálneho vývoja. Materiál sme koncipovali tak, aby ľudia sami objavovali súvislosti, videli prepojenia a nechali sa prekvapiť silou faktu. Chceme ľudí podporiť v slobodnom hľadaní pravdy a formovaní vlastných postojov,“ hovorí spoluautorka hry Mária Piatriková.

Pred vydaním aktuálnej verzie Neviditeľného človeka si tvorcovia túto pomôcku vopred otestovali na festivalePohoda 2018, kde zaujala mladých, dospelých aj deti. Do rúk ju brali jednotlivci aj skupinky. Upútala tehotné ženy, dulu alebo rodičov malých detí, ktorí síce prednedávnom čítali o vývine nenarodených detí, ale na mnohé fakty zabudli. Jedna z autoriek Lívia Halmkan ju testovala aj na stredných školách v rámci jej projektu “rýchlych a výživných” debát Tlakový hrniec. „Pri mojej práci sa často stretávam s názorom, že pred narodením sme ešte nie úplní ľudia, resp. ešte nie úplne živí. Na podporu tohto tvrdenia sme použili iba vedecké fakty.“

Na príprave tejto pomôcky autori spolupracovali s odborníkmi v oblasti medicíny. Dôkazy k použitým tvrdeniam autori zverejnili na webe http://www.25marec.sk

Tvorcovia očakávajú, že Neviditeľný človek prinesie nový pohľad na vývoj  pred narodením. Hra je vhodná pre školy, pre rôzne krúžky, ale môže byť aj dobrým darčekom pre nastávajúcich rodičov či súrodencov.

OBJEDNAJTE SI NEVIDITEĽNÉHO ČLOVEKA UŽ DNES!

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.