Rozhovor s J. Vojtášom, autorom dobrodružného románu pre mladých Odvážne srdce. Aj s pro-life posolstvom

Juraj_VojtášSte otec rodiny. Čo je podľa Vás na výchove najnáročnejšie?

Hlavným problém vnímam čas. Všetky tie technologické vynálezy nás dokonale obrali o čas. Ešte aj v polospánku sa môžete učiť cudzí jazyk.
Nájsť si čas jeden na druhého. A byť pritom duchom prítomný, neplánovať rozvoj firmy, tisíc iných drobností. To je skutočné umenie.

Čo utužuje Vašu rodinu?

Sú to spoločné raňajky a večere. Chvíle strávené v prírode, alebo na ihrisku s hokejkou v ruke.
Je to aj malé spoločenstvo štyroch rodín, ktoré sa týždenne stretáme, modlíme, zdieľame svoje radosti a trápenia.

Ako prezentujete navonok Váš postoj k životu?

Moja filozofia je v podelení sa s radosťou, ktoré nám deti prinášajú. A aj s priznaním si ťažkostí a bolestí, ktoré výchova prináša. Patrí k tomu aj „oplakanie“ vecí, ktorých sa človek kvôli rodine vzdá.

Ako Vás napadlo napísať román Odvážne srdce?

Svoju prvú poviedku som napísal ako osemročný. Išlo o sci-fi príbeh z vesmírnej lode, kde sa jeden člen posádky obetuje, aby zachránil dvoch zaľúbených ľudí. Jeho meno si dvojica pri svadbe vygravíruje na svadobné prstene.
Na strednej škole som písal básne o živote, viere, láske. Posledných desať rokov píšem poviedky, ktoré na Vianoce pošlem svojim najbližším.
Nápad prísť s dlhším príbehom pomaly klíčil v mojej hlave. Je to ako radosť, ktorá sa chce navonok prejaviť úsmevom. A tak som sa pred piatimi rokmi schuti zasmial a príbeh bol na svete.

O čom je kniha Odvážne srdce?

Je to príbeh Willa, chlapca z divočiny zachraňujúceho mladú šľachtičnú Caru z moci hrozného draka. Sleduje zrod mladého hrdinu a boj otca túžiaceho získať späť synovo srdce.
V knihe je vyzdvihnutá obrovská cena každého ľudského života, aj toho najmenšieho.

Má teda kniha pro-life posolstvo? Chcete ňou v dnešnej dobe upriamiť pozornosť na dôležitosť života a rodiny?

Celý príbeh smeruje k silnému pro-life posolstvu, kedy hlavný protagonisti obraňujú počaté dieťa, hoci všetky vonkajšie okolnosti sú proti nemu. Ústrednou myšlienkou Odvážneho srdca je vzťah otca a syna. Ukazujem, ako syn žijúci v dôvernom vzťah s otcom dokáže prekonať nepredstaviteľné prekážky. V knihe je aj príbeh chlapca, ktorému nikto nevštepil pevné zásady a preto sa dá zlákať na šikmú plochu. Myšlienka otcovho srdca je stvárnená rôznymi podobami otcov: od statočných a obetavých po zbabelých a vypočítavých. Verím, že kniha bude povzbudením pre mladých mužov a ženy dneška.

Môže kniha napomôcť vzťahom v rodinách?

Kniha je určená pre mladých od 12 rokov. Rebelujúcim mladým dá nahliadnuť do motívov rodičov, pomôže im pochopiť, prečo konajú tak nepochopiteľne. Rodičom zase dá nahliadnuť do duše svojich detí.

Ako sa dá ku knihe dostať?

Na knihu som spustil crowdfundingovú kampaň, v rámci ktorej si ju môžu čitatelia predobjednať a podporiť tak jej vydanie: https://www.indiegogo.com/projects/odvazne-srdce-dobrodruzny-roman-pre-mladych/x/13845336#/

Knihu plánujem vydať cez občianske združenie Zaostri na rodinu.

jurajvojtas.wix.com/odvaznesrdce
www.facebook.com/odvaznesrdce/

Juraj Vojtáš je autorom dobrodružného románu pre mladých Odvážne srdce. Pracuje ako ekonóm. Spolu s manželkou a dvoma synmi žije v Žiline.

obal_Odvazne_srdce

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.