Referendum je dobrý základ, na ktorom musíme postaviť konkrétnu podporu rodine

Aliancia za rodinu koncom minulého týždňa obdržala rozhodnutie Ústavného súdu SR k referendu. Ústavný súd potvrdil, že tri referendové otázky sú v súlade s ústavou. Referendum sa môže konať o manželstve, o tom, aby zostal zachovaný súčasný stav ohľadom detí, ktoré majú právo na otca a mamu pri adopcii aj o práve rodičov a detí povedať NIE, ak by sa deťom nanucovala v školách ideológia. „Každý s napätím očakával rozhodnutie Ústavného súdu. Prebehli viaceré dezinformácie o zavedení nových práv. Niektorí v referendových otázkach videli diskrimináciu voči iným. Sme radi, že Ústavný súd vyvrátil tieto pochybnosti a jasne povedal, že naše otázky nikoho nediskriminujú, a nezabudol to poznamenať ani o tej vylúčenej otázke,” uviedol Anton Chromík, hovorca AZR.

Aliancia za rodinu sa však nestotožňuje s názorom Ústavného súdu, ktorý pri vylúčenej otázke vidí dvojaký výklad s ohľadom na „priemerného občana“. Ani priemerný občan si nemôže myslieť, že ak je „blízkou osobou“, je v štátom uznanom životnom spoločenstve napríklad so svojou vydatou sestrou. Uznanie, registrácia, či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou je v súčasnosti iba znakom manželstva. Anna Verešová uviedla: „Sme radi, že otázky o deťoch ostali v referende a nevidel v nich nič protiústavné. Chceme sa pozerať na práva cez pohľad dieťaťa. To nemá právo ísť na referendum, hoci hlavne o ňom sa rozhoduje. Vyzývame všetkých choďte hlasovať za deti, ktoré chcú otca a mamu nastálo. Ktoré nepotrebujú ideológiu ale slobodu vyjadriť svoj názor v školách. Každý kto príde na referendum bude hlasovať za deti a o deťoch.“
“Rozhodnutie Ústavného sudu SR vnímame, ako pozitívny signál pre našu budúcu pomoc rodinám. Napriek tomu si myslíme, že takéto veci nepatria na Ústavný súd. Ľudia majú právo rozhodovať o rodine. Vieme, že musíme urobiť všetko, aby aj vylúčená otázka o výnimočnosti manželstva bola vyriešená. Vyzývame ľudí, aby sa referenda zúčastnili a povedali 3x áno. Tešíme sa na diskusiu pred referendom, a veríme, že bude korektná bez osočovania,“ dodáva Peter Kremský, hovorca AZR. “Nezabúdame, že referendum bude dobrý základ, na ktorom musíme postaviť konkrétnu podporu rodine a manželstvu. Manželstvo je skutočne výnimočné a musíme sa starať o to, aby bolo podporované nie všeobecne, ale konkrétne, prednášali sme už svoje snahy o opatrenia ohľadom materskej či ekonomickej nezávislosti rodiny a budeme to robiť aj ďalej, aby sa rodina dostala do centra politiky každej vlády,“ uviedol Anton Chromík, hovorca AZR.

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.