Trnava a kultúra života

Nedeľné popoludnie 6. apríla patrilo na Trojičnom námestí v Trnave oslave života. Fórum života v spolupráci s Centrom pomoci pre rodinu u jezuitov v Trnave, Arcibiskupským úradom v Trnave a Farnosťou Trnava – mesto organizovalo jedno zo šnúry verejných zhromaždení „Slovensko za život“ aj v metropole trnavského regiónu, v rámci kampane 25. marec – Deň počatého dieťaťa. „Trnava za život bola veľmi úspešná, prišlo približne tisíc ľudí; veľa rodín, mladých i starších, mnohí z nich boli na jeseň aj na Národnom pochode za život v Košiciach,“ teší sa riaditeľka Centra pomoci pre rodinu Kristína Königová.  Na pódiu vystúpili organizátori kampane a hostia z Trnavy.Predsedníčka Fóra života Marcela Dobešová ocenila pro-life snahy skupiny okolo prof. Chmelíka, Krčméryho, Kopeckého na Trnavskej univerzite, kde sa od roku 1999 pravidelne konajú vedecké konferencie pod názvom Ochrana života. „Skupina veriacich sa pravidelne modlí pred nemocnicou za zastavenie umelých potratov. Pôsobí tu aj gynekológ Marián Bartoviak, ktorý ako prvý gynekológ na Slovensku mal odvahu verejne vystúpiť na tlačovej konferencii Fóra života,“ pokračovala Marcela Dobešová. Spomenula aj aktivity jezuitov v Trnave, ktorí vytvorili podmienky pre vznik Centra pre rodinu, aj činnosť Inštitútu rodiny, ktorý sa príchodom profesora Stanislava Vojtka prenáša z Bratislavy do Trnavy. „Duchovná sila spolu so všetkými aktivitami pre rodinu, manželov, pre deti a mládež ponúkajú životný štýl, v ktorom úcta k životu a jeho zmysel sú hodnoty, pre ktoré sme dnes tu,“ uzavrela predsedníčka FŽ svoj príhovor.

Europoslankyňa Anna Záborská, ktorá je patrónkou projektu Fóra života „Zachráňme životy“, prišla s manželom a vnučkou. „Chceme žiť v krajine, kde je ľudský život na prvom mieste. Príbeh malého dievčatka Viktórie a jej mamy pripomína, že keď hovoríme o ľudskom živote, máme na mysli konkrétnych ľudí. Každé počaté dieťa má tvár, úsmev, má svoju mamu, ktorá potrebuje našu konkrétnu pomoc, nie potrat,“ vysvetlila Záborská. Akciu podporil svojou účasťou aj trnavský arcibiskup Ján Orosch. „V súčasnosti je veľmi ohrozovaný ľudský život od počatia po prirodzenú smrť a pribúdajú  neustále útoky na rodinu. Preto je potrebná mobilizácia napríklad aj v tejto forme, ako sme sa tu stretli dnes. Ďakujem všetkým ľuďom, ktorí si uvedomujú hodnotu ľudského života a rodiny, tieto hodnoty žijú a šíria ich vo svojom okolí,“ povedal arcibiskup. Alianciu za rodinu, ktorá už v sobotu v Bratislave začala so zberom podpisov za vypísanie referenda o ochrane rodiny, a pokračovala aj v nedeľu v Trnave, zastupoval na pódiu Marek Michalčík. Prof. Bohumil Chmelík hovoril o tradícii konferencie Ochrana života, ktorú každoročne organizuje Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity s partnermi.

Projekty konkrétnej pomoci Fóra života tehotným ženám a matkám v núdzi predstavila ich koordinátorka Zuzana Stohlová Kiňová. Priviedla so sebou aj jednu zo žien, ktoré túto pomoc v minulosti úspešne využili. Mikrofón na chvíľu „obsadila“ aj jej dvojročná dcéra Viktória, ktorá je tvárou tohtoročnej kampane Deň počatého dieťaťa a ktorá výkrikmi „maminka“ dala najavo, ako má rada svoju mamu a život. „Dnes sa až nechce veriť, že kedysi táto mamička kvôli zlej sociálnej situácii pochybovala o správnosti priviesť dcérku na svet. Sme radi, že sme mohli prispieť k ich spoločnému šťastiu,“ komentovala Zuzana Stohlová Kiňová. Na zhromaždení za zúčastnil aj Wolfgang Hering z EuroProLife z Mníchova s ikonou Guadalupskej Panny Márie, ktorý so svojim združením organizuje pochody za život po celej Európe a každoročne obchádzajú s ikonou európske inštitúcie v Štrasburgu. Dobrovoľníci Centra pomoci pre rodinu rozdávali na námestí biele stužky ako symbol nevinnosti a bezbrannosti počatých nenarodených detí. Na podujatí spievala speváčka Janais s kapelou. Deti mali možnosť zabaviť sa na nafukovacom hrade, dostali cukrovú vatu a balóny. Zhromaždenie sa ukončilo svätou omšou, ktorú celebroval trnavský arcibiskup Ján Orosch v jezuitskom Kostole Najsvätejšej Trojice v Trnave, s hudobným doprovodom domáceho chrámového zboru Cantica Sacra Tyrnaviae.

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.