Banská Bystrica: Pomáhať žiť je správna voľba!

Dôležitosť verejného zasadenia sa za život a spomienka na Mons. Rudolfa Baláža, zosnulého biskupa Banskobystrickej diecézy, ktorý sa počas celej svojej kňazskej a biskupskej služby zameriaval na šírenie myšlienky ochrany života od počatia po prirodzenú smrť a podporu rodiny, boli v centre príhovoru predsedníčky Fóra života Marcely Dobešovej počas verejného zhromaždenia za život na Námestí SNP v Banskej Bystrici v nedeľu 30. marca 2014. Na podujatí v rámci série stretnutí „Slovensko za život“ pri príležitosti Dňa počatého dieťaťa sa zúčastnilo viac ako 500 ľudí, najmä rodín s deťmi, ktoré prišli slovom aj príkladom demonštrovať, že na živote a rodine záleží. O európskom rozmere ochrany ľudského života a jeho dôstojnosti hovorila poslankyňa Anna Záborská, ktorá je zároveň patrónkou projektu Zachráňme život, v rámci ktorého sa podarilo poskytnúť konkrétnu praktickú pomoc desiatkam tehotných žien a matiek s deťmi v núdzi. Podľa jej slov sa v Európskom parlamente určité lobistické skupiny najmä v poslednom čase pokúšajú presadiť  kroky ohrozujúce prirodzenú rodinu a jej vnímanie v spoločnosti, čo predstavuje veľkú výzvu pre všetkých pro-life a pro-family poslancov EP.

Na každom z ôsmich verejných zhromaždení za život dostáva priestor svedectvo o zachránenom ľudskom živote. V Banskej Bystrici ho predniesla Martina, ktorej mama pred rokmi takmer prišla o život pri komplikovanom tehotenstve, no napriek odporúčaniam a kritike lekárov sa rozhodla dcéru donosiť a priviesť na svet a dokonca do rodiny po čase pribudlo aj ďalšie dieťa – malý syn. Možno sa spýtate prečo som v takomto závažnom stave odmietla sterilizáciu aj antikoncepciu. Odmietli sme to preto, lebo sme Boha nechceli vyhodiť so svojho manželstva a verili sme mu, že on sa postará a aj sa postaral,“ čítala Martina dojímavé svedectvo svojej mamy a až v závere uviedla, že dieťaťom, ktoré nemalo prísť na svet, je vlastne ona sama. Na svedectvo nadviazala aj koordinátorka projektu Zachráňme životy Mária Demeterová, ktorá sa v príhovore zamerala na viacdetné matky, ktoré otehotnejú v pokročilom veku, často musia čeliť výčitkám a odporúčaniam od svojho okolia, aby šli na potrat a stáva sa, že tomuto nátlaku podľahnú. „Chcem povzbudiť všetky ženy, ktoré čakajú dieťa vo vyššom veku, aby sa nenechali odradiť od jeho privedenia na svet napriek zložitej situácii. V rámci Poradne Alexis sme riešili niekoľko takýchto prípadov a žiadna z matiek, ktoré sa rozhodli neísť na potrat, svoje rozhodnutie dať dieťatku šancu na život neoľutovala,“ povedala Mária Demeterová a povzbudila ženy k hľadaniu opory v projektoch konkrétnej pomoci Fóra života.

Minuloročný Národný pochod za život v Košiciach, na ktorého posolstvo verejné zhromaždenia v krajských mestách nadväzujú, inšpiroval aj rôzne ďalšie iniciatívy. Jednou z nich je aj nedávno vzniknutá facebooková skupina „Mladí za život“, ktorá má v súčasnosti približne 800 členov. Jednou zo zakladajúcich členiek bola aj Kristína, ktorá na pódiu povzbudila chlapcov a dievčatá, aby sa pripojili k tejto iniciatíve, v rámci ktorej sa „môžu dozvedieť o aktualitách zo sveta, spoznať nových kamarátov, ktorí sú tiež za život a objaviť možnosti, ako pridať ruku k dielu – ako sa stať dobrovoľníkom a šíriť kultúru života medzi svojimi rovesníkmi. Nám mladým záleží na našej budúcnosti a aj my chceme priložiť ruku k dielu aj takýmto spôsobom. Tešíme sa na spoluprácu a spoločné zážitky! Veď pomáhať žiť je správna voľba!“

Zhromaždeným ľuďom sa prihovoril aj Marek Iskra, riaditeľ a duchovný správca Diecézneho pastoračného centra pre rodinu v Banskej Bystrici, ktorý predstavil fungovanie tejto inštitúcie a hovoril o „teológii tela“ inšpirovanej učením blahoslaveného pápeža Jána Pavla II. ako o ceste budovania a rozvoja manželského vzťahu. K slovu sa dostal aj projekt Ráchelina vinica, o ktorom hovorila Daniela Obšajsníková a ktorý je určený pre tých, čo sú poznačení hlbokou bolesťou zo smrti dieťaťa. Alianciu za rodinu a Fórum kresťanských inštitúcií na pódiu zastupovala Monika Hricáková, aktívna laička a riaditeľka Domu Quo Vadis v Bratislave. Podujatie vyvrcholilo svätou omšou v Katedrále sv. Františka Xaverského, ktorej hlavným celebrantom bol banskobystrický diecézny biskup Mons. Marián Chovanec, koncelebrovalo asi desať kňazov z farností diecézy. Dobrovoľníkom, ktorí po celý čas zhromaždenia rozdávali na Námestí SNP biele stužky a letáky ku Dňu počatého dieťaťa, aktívne pomáhali bohoslovci z Kňazského seminára sv. Františka Xaverského v Badíne. Otec biskup poďakoval organizátorom za verejné zhromaždenie, vyzdvihol angažovanosť laikov za život a rodinu a povzbudil ich k ďalšej činnosti v tejto oblasti.

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.