V Prešove prišlo povedať „áno“ životu tisíc ľudí

Reťaz verejných zhromaždení za život pri príležitosti 25. marca – Dňa počatého dieťaťa pokračovala v sobotu 29. marca v Prešove. Námestie pred Konkatedrálou sv. Mikuláša zaplnilo asi tisíc priaznivcov ochrany ľudského života od počatia a podporovateľov rodiny. „My sme prišli zo Širokého, boli sme aj v septembri minulý rok na Národnom pochode za život v Košiciach. Myslím, že prísť na takéto zhromaždenie je jedným zo spôsobov, ako poriadne nahlas povedať, že nám záleží na živote a rodine, tak, aby to počuli všetci, aj na tých najvyšších štátnych postoch,“ povedal Anton, ktorý na verejné zhromaždenie prišiel aj s manželkou. Podujatie „Prešov za život“ zorganizovalo občianske združenie Fórum života s partnermi. Jeho predsedníčka Marcela Dobešová hovorila o aktuálnej situácii týkajúcej sa problematiky ochrany života a rodiny v slovenskej spoločnosti a poukázala na to, že „sme svedkami doby, kedy sú ľudský život a jeho dôstojnosť ohrozené mocou a relativizmom.“ Podľa jej slov je tento problém veľmi konkrétny a dotýka sa bezprostredne každého z nás v najrôznejších oblastiach bežného života – v zdravotných a sociálnych službách, v školstve, v zamestnaní, aj vo výchove detí. Na slovenskej politickej scéne sa začali presadzovať tzv. „nové“ ľudské práva v podobe sexuálnych a reprodukčných práv, juvenilnej justície, či práv homosexuálov a ďalších skupín. „Kampaň Deň počatého dieťaťa je predovšetkým o tom, aby sme na túto situáciu upozornili širokú verejnosť, a snažíme sa o to práve prostredníctvom týchto verejných zhromaždení, aby sme dali najavo, že prirodzený zákon a skutočné hodnoty sú to, na čom nám záleží,“ dodala Marcela Dobešová.

Keďže filozofiou Fóra života je nielen kritizovať problémy, ale aj prinášať riešenia, dôležitou súčasťou kampane je prezentácia projektov konkrénej pomoci tehotným ženám a matkám s deťmi v núdzi – Zachráňme životy a Poradňa Alexis. V Prešove ich aktivity predstavila koordinátorka projektu Zachráňme životy Mária Demeterová. Hovorila okrem iného o prípadoch neplnoletých tehotných dievčat, ktoré veľmi túžia dať život dieťaťu, ktoré v nich rastie, no často sú k potratu nútené svojím okolím s argumentom, že takéto skoré materstvo im „zničí život“. „Paradoxne, často sú to práve matky týchto tehotných dievčat, ktoré sú za to, aby si dieťa nechali vziať a proti takémuto tlaku sa bojuje skutočne veľmi ťažko. Chceme však povedať, že i takáto situácia sa dá zvládnuť, ak dievča neostane vo svojej situácii samo a obráti sa napríklad na Poradňu Alexis, alebo linku pomoci, kde odborníci pomôžu nielen expertnou radou, ale aj ľudským prístupom,“ vysvetľuje Mária Demeterová. Na verejnom zhromaždení si účastníci vypočuli aj svedectvo Hildy, ktorá otehotnela vo vysokom veku po štyridsaťpäťke a množstvo ľudí, vrátane lekárov, ju nabádalo k potratu zo zdravotných dôvodov. Pani Hilda sa však rozhodla neposlúchnuť tieto odporúčania a priviedla na svet zdravé dieťatko. Poradňa Alexis dokáže pomôcť aj ženám, ktoré v minulosti podstúpili potrat a dodnes trpia jeho psychickými následkami, teda popotratovým syndrómom. Vďaka projektu Zachráňme životy, ktorý rieši konkrétnu situáciu tehotných žien a matiek v núdzi sa podarilo zachrániť desiatky ľudských životov a podľa jeho patrónky MUDr. Anny Záborskej, ktorá takisto vystúpila na verejnom zhromaždení v Prešove, je jeho praktická pomoc neoceniteľná. Europoslankyňa predstavila prítomným situáciu týkajúcu sa ochrany života a podpory rodiny v Európskom parlamente a hovorila okrem iného o správach Estrela či Lunacek, cez ktoré sa lobistické LGBTI skupiny snažia presadiť si špeciálne práva a tzv. „gender“ agendu v európskych kruhoch.

Na stretnutí bol prečítaný aj pozdrav hovorcu Aliancie za rodinu Antona Chromíka, ktorý predstavil ciele fungovania tejto platformy a pozval občanov k podpore referenda za manželstvo a rodinu a pomoc pri zbieraní podpisov v rámci jeho prípravy. Počas celého podujatia na námestí pred Konkatedrálou dobrovoľníci rozdávali biele stužky – symbol ochrany života od počatia. Verejné zhromaždenie ukončil svojím príhovorom košický arcibiskup metropolita Bernard Bober, ktorý vyjadril ľuďom vďaku za účasť na verejnom zhromaždení v Prešove, aj na minuloročnom Národnom pochode za život v Košiciach. Po skončení podujatia na námestí bol hlavným celebrantom svätej omše, v rámci ktorej koncelebrovali aj traja dekani a množstvo kňazov z farností v prešovskom regióne. Vo svojej homílii sa Mons. Bober sústredil na najzákladnejšie hodnoty v živote človeka a na dôležitosť toho, aby ľudia vnímali dianie okolo seba nielen vonkajším, ale aj vnútorným zrakom – pohľadom srdca (kompletný text homílie nájdete v prílohe). V nedeľu 30. marca sa verejné zhromaždenie presúva do Banskej Bystrice, so začiatkom o 16:00 hodine na Námestí SNP.

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.