Iniciatíva “Jeden z nás” bola úspešná

Európska iniciatíva občanov “Jeden z nás” získala 1,721,626 overených vyjadrení podpory v 18 členských štátoch vrátane Slovenska, aj vďaka občianskemu združeniu Fórum života, ktoré bolo hlavným národným koordinátorom kampane. Cieľom tejto iniciatívy je zákaz financovania aktivít, pri ktorých dochádza k zničeniu ľudského embrya. Informovala o tom v posledný februárový deň Európska komisia, ktorá zároveň oficiálne potvrdila, že iniciatíva “Jeden z nás” získala väčšiu podporu, než prvá úspešná iniciatíva “Právo na vodu”.

“Každý ľudský život si zaslúži ochranu. Nie je správne, ak sa z rozpočtu EÚ financujú aktivity, pri ktorých dochádza k usmrteniu ľudských embryí. Do tohto rozpočtu totiž prispievajú aj štáty, v ktorých sú takéto aktivity trestným činom,” uviedla v reakcii slovenská europoslankyňa Anna Záborská.

V nasledujúcich troch mesiacoch musí teraz Komisia pozvať organizátorov iniciatívy “Jeden z nás” do Bruselu, aby podrobnejšie vysvetlili svoje návrhy. V Európskom parlamente sa ohľadom iniciatívy uskutoční verejné vypočutie. Následne Komisia rozhodne, či bude konať. Ak áno, potom buď navrhne potrebnú legislatívu, alebo iný spôsob, ktorý by umožnil dosiahnuť ciele iniciatívy. V každom prípade však Komisia musí vysvetliť svoje rozhodnutie prostredníctvom oficiálneho komuniké, ktoré musí schváliť Kolégium komisárov.

Vysoký počet zozbieraných podpisov považuje Záborská za významný signál o tom, že občania EÚ považujú ochranu ľudskej dôstojnosti za dôležitú. “Chcela by som sa poďakovať najmä všetkým ľuďom a organizáciám zo Slovenska, ktorí podporili iniciatívu “Jeden z nás”. Aj vďaka nim môže hlas života naplno zaznieť v Bruseli,” zdôraznila slovenská europoslankyňa.

Zdroj: www.zaborska.sk

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.