A čo s tým zvyškom? To neriešime…

Boli sme na festivale Pohoda za tretí sektor. Sme najväčšia pro-life organizácia a poskytujeme komplexný balík služieb – prevenciu, advokáciu a konkrétnu pomoc.

Ako zástupcovia Fóra života, o.z. sme mali možnosť zakúsiť rôzne rozhovory s ľuďmi. Zaujímavé bolo stretnutie so skupinkou 3 chalanov, ktorí mali 18 rokov. Jeden z nich mi začal vysvetľovať, že sa mu už viac rokov páči jedno dievča a on chce s ňou sex a možno sa to vyvinie do vzťahu. Povedal, že veď každý druhý tak žije. Začala som všetkým trom hovoriť o podstate lásky, hľadaní potrieb toho druhého. On mi na to povedal, že by musel obmedziť svoju partiu a to nechce. Tak som začala hovoriť osobné svedectvo z manželstva… o dôležitosti komunikácie a odpúšťania vo vzťahoch, a o tom, že keď to nemajú ľudia zvládnuté, tak sú problémy – hádky. A on rozplakal. Myslela som si, že si robí srandu, no jeden z jeho kamarátov mi povedal, že on naozaj plače. Išli sme s tým chalanom do ústrania. Povedal mi, že mu to prišlo ľúto, lebo mu to pripomenulo, ako zle žijú jeho rodičia. Otec chodí na týždňovky  a keď príde domov, tak si vypije a s mamou sa hádajú. Dnešná doba hovorí: „Uži si to, čo najviac ako sa dá!“ Hovorí sa však aj o podstate lásky, ktorou je nesebecké darovanie sa tomu druhému, hľadanie jeho potrieb a snaha uspokojovať ich? Ako môžu mladí ľudia prežívať zmysluplné vzťahy, keď nevedia, ako ich žiť? Médiá a reklama nám ponúkajú zážitok, emócie, ale realita je väčšinou o niečom inom. Je to veľakrát o sklamaní, nepochopení sa, sebeckom trvaní  na svojom a neodpúšťaní si. Kam to všetko vedie? Rozbíja nás to a ničí. Ale ako z toho von? Východiskom je hľadať podstatu lásky. Láska, ktorá sa dáva, odpúšťa, nemyslí len na seba, snaží sa robiť šťastným hlavne toho druhého. Je to skutočná výzva! Bez pochopenia takejto lásky skončíme iba u povrchných emócií a keď pominú, tak to „balíme“.

Iné dva manželské páry, ktoré sú čerstvo zosobášené, nám robili ozajstnú reklamu na manželstvo. Hovorili, že manželstvo je super a že už aj iných motivovali zobrať sa. Bola som naozaj prekvapená z ich presvedčenosti. Je úžasné vidieť mladých, pre ktorých nie je manželstvo prežitok, ale super život.

Najviac však „leteli“ prirodzené metódy plánovania rodičovstva (PPR). Tam patrí symptotermálna metóda, Billingsova metóda a Creightonský model. Pripravili sme tabuľu, na ktorej bolo napísané: „Už ťa nebaví štopať sa umelými hormónmi? Zlyhala ti antikoncepcia? …čo s tým? Počul(a) si o bio-metóde?“ Na moje prekvapenie  ľudia prejavili veľký záujem. Je tragédiou, že ženy sa roky „štopú“ hormónmi, potom majú niektoré z nich problém otehotnieť a tak sa opäť „štopú“ hormónmi alebo prípadne idú na umelé oplodnenie, kde ich znovu zásobia slušnou dávkou. Je to normálne? Prospieva to zdraviu? Viete si predstaviť, že by ste brali 10 rokov antibiotiká, čo by to urobilo s vaším organizmom?  Celá „veda“ prirodzených metód je postavená na poznaní plodných a neplodných dní ženy. Niektorí sa obávajú týchto metód kvôli spoľahlivosti, ale problémom býva, že sa niektoré ženy dozvedia o metóde, samy si ju naštudujú alebo idú na kurz, ale ďalej nekonzultujú telefonicky alebo e-mailom s lektorkou. A tu nastáva ten problém. Každá žena je iná, nie sme stroje, a preto je nevyhnutné zorientovať sa vo svojom konkrétnom cykle. Keď sa snaží žena niečo len matematicky vypočítať (napr. ovuláciu), môže dôjsť k zlyhaniu. PPR fungujú na poznaní vlastného tela, nie na matematike, a spoľahlivosť je vysoká ak toto pochopíme a uplatňujeme ich správne. Navyše rešpektujú krehkosť vzájomného vzťahu a prinášajú úctu, lebo muž rešpektuje ženu v jej celistvosti. Jednou z vecí, ktorú priniesla antikoncepcia je to, že ženy sa stali nástrojom, ktorý možno použiť kedykoľvek a v prípade zlyhania, je to vecou ženy, ako si „to“ porieši.

Fórum života sa v rámci konkrétnej pomoci venuje poradenstvu v podobe Poradne Alexis,  kde sa môžu obrátiť ženy, ktoré nečakane otehotneli a nevedia, čo ďalej alebo trpia popotratovým syndrómom. Zároveň ponúkame konkrétnu finančnú pomoc do 1 roka veku dieťaťa pre tehotné ženy prostredníctvom projektu Zachráňme životy. Dalo by sa povedať, že riešime veľakrát zlyhanie antikoncepcie alebo dôsledky nevedomosti ohľadom plodných a neplodných dní. Organizácia Lekári bez hraníc ponúkala na Pohode kondómy Primeros, ktoré boli v obale s názvom JSEM V TOM S LÉKAŘI BEZ HRANIC. Na druhej strane sa píše – Prostě skvělé kondomy, které nezklamou! A tak sme sa ich spýtali, čo ak sklamú a žena otehotnie? Povedali nám, že majú 87% úspešnosť. Spýtali sme sa, čo s tým zvyškom, čo keď žena otehotnie? Ich odpoveď znela: To my neriešime. Na otázku, či ponúkajú aj  možnosť prirodzených metód regulácie počatia, sa nás zástupca stánku spýtal, čo to je. A tak pokračuje naša misia – informovať a pomáhať. A potom už len veriť, že sa človek rozhodne správne…

Ela Miškovičová

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.