Zuzkin zápisník z festivalu Pohoda 2013

Sme radi, že už po deviaty raz sme sa koncom júla mohli zúčastniť Festivalu Pohoda a tak prezentovať činnosť občianskeho združenia Fórum života. Počas štyroch dní festivalu sme s účastníkmi viedli diskusie najmä na témy umelý potrat, právo matky na slobodné rozhodnutie o tom či ísť alebo neísť na potrat, postoje Cirkvi k jednotlivým bioetickým otázkam a pod. V stánku sme informovali o rizikách, ktoré so sebou nesie užívanie antikoncepcie. Záujem bol tiež o informácie o prirodzených metódach plánovania rodičovstva. Jednotlivcom ale aj párom sa venovala odborníčka na Billingsovu ovulačnú metódu Anna Siekelová. Málokto z tých, ktorí sa pristavili v našom stánku, vedel o tejto alternatíve k antikoncepcii.

Aj tento rok bol veľký záujem o fotenie sa pri fotostene, ktorá zobrazovala tehotnú ženu a ktorej ľudia mohli „prepožičať“ svoju tvár. Fotili sa nielen ženy, ale aj muži. Pozitívne vnímame to, že účastníci festivalu sa zaujímali aj o samotný priebeh umelého potratu. Väčšina z nich netušila, akým spôsobom sa umelý potrat vykonáva, podrobnejšie informácie sa dozvedeli až v našom stánku. Pozoruhodné je, že sa zaujímali najmä muži. Práve oni možno raz budú stáť za rozhodnutím svojej partnerky či ísť alebo neísť na potrat.

Účastníci tiež pozitívne hodnotili naše projekty konkrétnej pomoci ženám – Zachráňme životy (vďaka ktorému sa doteraz narodilo už 60 detí ohrozených umelým potratom) a poradňa pre ženy a dievčatá Alexis. Páčilo sa im, že tu nie sme len preto, aby sme kritizovali vykonávanie umelých potratov, ale že zároveň ponúkame aj konkrétne riešenia a zameriavame sa aj na prevenciu. V rámci aktuálnych projektov a aktivít sme tiež propagovali Národný pochod za život, ktorý sa bude konať počas víkendu 21. – 22. septebmra 2013 v Košiciach a zbierali sme podpisy pre európsku iniciatívu Jeden z nás. Veľmi nás potešilo povzbudenie zo strany účastníkov, ktorí nám priali úspechy v tom čo robíme.

Zuzana Kiňová

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.