Prevratné protipotratové zákony podpísané v Severnej Dakote

Republikánsky guvernér amerického štátu Severná Dakota Jack Dalrymple podpísal zákon, zakazujúci umelé prerušenie tehotenstva, ak sa dá zistiť tlkot srdca plodu. Tlkot srdca môže byť pritom zistený už v šiestom týždni gravidity na základe transvaginálneho ultrazvuku, kým na základe abdominálneho ultrazvuku je identifikovateľný okolo 10. – 12. týždňa. Lekári podľa nového zákona môžu čeliť piatim rokom väzenia a pokute 5000 USD, ak vedome porušia toto obmedzenie. Množstvo amerických právnikov tvrdí, že zákon poruší dodnes platný a používaný precedens rozhodnutia Najvyššieho súdu USA v kauze Roe verzus Wade z roku 1973, ktoré okrem iného hovorí, že potraty sú povolené až kým nie je dieťa samostatne schopné života. Za túto hranicu je vo všeobecnosti považovaných 24 týždňov gravidity. Otázkou teda zostáva, či zákon podpísaný guvernérom Dalrympleom o posunutí limitu možnosti interrupcie na hranicu 6 týždňov tehotenstva nebude vyhlásený za protiústavný federálnymi súdmi.

„Je to veľký deň pre deti v Severnej Dakote“, uviedla na margo zákona štátna zástupkyňa Bette Grandeová, chváliac rozhodnutie guvernéra Dalrymplea a vyjadriac presvedčenie, že zákon dokáže čeliť výzvam súdov. Severná Dakota však v súvislosti s protipotratovými zákonmi nie je osamelým bežcom. Pred niekoľkými týždňami bolo v Arkansase prijaté jedno z najprísnejších potratových  obmedzení, ktoré sa takisto vzťahuje k zisteniu tlkotu srdca plodu abdominálnym ultrazvukom, zakazujúc potrat nad 12 týždňov gravidity.

Okrem vyššie spomenutého zákona guvernér Jack Dalrymple podpísal aj ďalšie dve právne úpravy z tejto oblasti. Prvá z nich zaväzuje lekárov, ktorí vykonávajú potraty, k získaniu vstupného práva do miestnej nemocnice, čo by mohlo viesť k zatvoreniu jedinej špecializovanej potratovej kliniky Red River clinic v Severnej Dakote. Tretí podpísaný zákon sa vzťahuje na zákaz umelého prerušenia tehotenstva z dôvodu rodovej preferencie dieťaťa alebo – historicky prvýkrát v USA – na základe genetického poškodenia dieťaťa, napríklad ak má Downov syndróm.  Obhajcovia práva na interrupciu okamžite vyzvali guvernéra, aby vetoval zákony a odsúdili jeho rozhodnutie ako „účinnú cestu k zákazu potratov v štáte a útok na ženy“. Všetky tri zákony by mali vstúpiť do platnosti 1. augusta 2013.

Zdroje: TASR, The New York Times
Spracovala: Danka Jacečková

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.