Fórum života venovalo Ficovi „tabletku zdravia“, aby mal guráž zrušiť tabletky smrti

Fotografie z odovzdania

Koncom minulého roka boli na Slovensku bez odbornej i verejnej diskusie zaregistrované preparáty Medabon a Mifegyne, známe ako potratové tabletky. Fórum života, ale i ďalšie organizácie a osobnosti upozornili na zdravotné riziká, nesúlad ich použitia s našou legislatívou i pokútny spôsob ich registrácie. Napriek tomu Štátny ústav pre kontrolu liečiv sa stále tvári akoby bolo všetko v poriadku. Preto dnes zástupcovia Fóra života podali na podateľni Úradu vlády list v ktorom žiadajú premiéra a ministerku zdravotníctva, aby zrušili registráciu potratových tabletiek v našej krajine, dali prešetriť celý proces registrácie, zabezpečili širokú odbornú diskusiu o týchto prostriedkoch a vyvodili odbornú a politickú zodpovednosť za registráciu potratových tabletiek uskutočnenú pokútnym spôsobom.

„Myslíme si, že je potrebné rozširovať možnosti pomoci tehotným ženám v núdzi tak, aby nemuseli uvažovať o potrate. Nie rozširovať možnosti potratov“ – kritizuje prístup slovenského zdravotníctva Marcela Dobešová, predsedníčka Fóra života. Podľa tohto občianskeho združenia zavedením potratových tabletiek hrozí zvyšovanie počtu potratov i nárast zdravotných komplikácií žien. Fórum života vidí problém v tom, že Slovensko nevznieslo námietky v procese registrácie potratových tabletiek, že úradníckym spôsobom bez odbornej i verejnej diskusie akceptovalo eticky i funkčne sporné prostriedky, že boli registrované problematické preparáty napriek neexistujúcej legislatíve pre ich uplatnenie, ale i v tom, že sa ako krajina nevieme brániť proti záujmu farmaceutických spoločností.

Fórum života do listu priložilo aj tabletku bežného lieku s obsahom paracetamolu. „Chceli sme priložením tohto lieku zdravia, ktorý nám mnohým pomáha preklenúť ľahké zdravotné problémy, symbolicky zaželať premiérovi a ministerke veľa zdravia a povzbudiť ich k činom, ktoré by zabránili rozšíreniu potratových tabletiek smrti do lekárskej praxe“ – vysvetlil Marek Michalčík, podpredseda Fóra života.

Fórum života, 18. 1. 2013

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.