Južná Kórea : Najvyšší súd potvrdil zákonnosť zákazu potratov

Tribunál prejednával sťažnosť pôrodnej asistentky Song z roku 2010, ktorá sa odvolala proti trestu odňatia slobody za usmrtenie šesťtýždňového nenarodeného dieťaťa. Súd uznal, že nenarodené dieťa je ľudská bytosť s právom na život.
Od roku 1953 platí v krajine zákaz vykonávania interrupcií okrem prípadov znásilnenia, incestu, vážneho poškodenia plodu alebo ohrozenia zdravia či života matky.
Lekárom a ostatným zdravotníckym pracovníkom, ktorí vykonajú potrat z iného dôvodu, hrozí niekoľkoročné väzenie.
Najvyšší súd teraz potvrdil, že dané právne opatrenie nie je neprimerané, keďže veľmi dôležitou úlohou lekárov a zdravotníkov je vytváranie dôvery vo vzťahu pacient-lekár.
Súd rovnako konštatoval, že hoci tehotenstvo je vážnou udalosťou v živote ženy, právo na život plodu musí ostať zachované. Zamietol tým odvolanie odsúdenej.
Napriek pomerne dobrým zákonom (v porovnaní s  legislatívami západných a vyspelých krajín) chrániacim počatý život aspoň čiastočne, je v Kórei každoročne vysoký počet nepovolených potratov, navyše aj samotná právna úprava dáva priestor na zľahčovanie, k vykonaniu potratu po znásilnení napríklad stačí spísanie vyhlásenia ženou, že bola znásilnená.
Celkový počet potratov v Južnej Kórei dosahuje ročne asi 400 tisíc.

 

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.