Správa z Festivalu Pohoda 2011

Sme radi, že už po 7. krát sme sa mohli zúčastniť Festivalu Pohoda, a tak prezentovať činnosť Fóra života, o.z.

Počas štyroch dní festivalu sme s účastníkmi viedli diskusie najmä na témy: umelý potrat, právo matky na slobodné rozhodnutie o tom, či ísť alebo neisť na potrat, postoje Cirkvi k jednotlivým bioetickým otázkam a pod. Niekedy sa dlhé filozofické debaty zatúlali až ku samotnému vzniku života na planéte Zem.

Aj tento rok bol veľký záujem o fotenie sa pri fotostene, ktorá zobrazovala tehotnú ženu, ktorej ľudia mohli „prepožičať“ svoju tvár. Fotili sa nielen ženy, ale aj muži.

Pozitívne vnímame to, že účastníci festivalu sa zaujímali aj o metódy prirodzeného plánovania rodičovstva, ako aj o samotný priebeh potratu. Väčšina z nich netušila, akým spôsobom sa umelý potrat vykonáva a podrobnejšie informácie sa dozvedeli až v našom stánku. Zaujímavé je, že sa zaujímali najmä muži. Práve oni možno raz budú stáť za rozhodnutím svojej priateľky/manželky či ísť alebo neisť na potrat.

Účastníci tiež pozitívne hodnotili naše projekty konkrétnej pomoci ženám – Zachráňme životy (vďaka ktorému sa doteraz narodilo už 41 detí, ktoré boli ohrozené umelým potratom) a poradňa pre ženy a dievčatá Alexis. Páčilo sa im, že tu nie sme len preto, aby sme kritizovali vykonávanie umelých potratov, ale že zároveň ponúkame aj konkrétne riešenia a zameriavame sa aj na prevenciu.

Veľmi nás potešilo povzbudenie zo strany účastníkov, ktorí nám priali úspechy v tom čo robíme. Tiež nás povzbudzovali v tom, aby sme skúsili vytvoriť projekt zameraný na vzdelávanie a informovanosť najmä mládeže, v témach: priebeh potratu, následky potratu, postabortívny syndróm, prirodzené metódy plánovania rodičovstva, antikoncepcia a pod.
Niektorí sa vyslovene sťažovali, že na školách sa o ničom takomto neučí.

Fotografie z podujatia si môžete pozrieť vo fotogalérii.

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.