USA – Oklahoma : vláda prijala dve významné novely posilňujúce ochranu života

Vláda amerického štátu Oklahoma prijala dve legislatívne úpravy, ktoré posilňujú možnosti ochrany života pred narodením.  Týkajú sa uznania cítenia bolesti plodom a financovania interrupcií z peňazí daňových poplatníkov.
V rámci prijatia zákona uznávajúceho, že počaté dieťa po 20.týždni už s určitosťou cíti bolesť, sa stala štvrtým štátom v USA, predtým prijali podobný zákon Idaho, Kansas a ešte v minulom roku Nebraska.
Legislatívny proces ohľadom tohto problému, spustený vo viacerých štátoch v rámci USA, sa môže oprieť o seriózne  medicínske vedecké výskumy. Prvýkrát boli tieto poznatky publikované už v osemdesiatych rokoch 20.storočia zásluhou Dr.Stevena Zelinski, interného gynekológa zo štátu Oregon.  Prvé zistenia naznačovali, že už v 9.týždni je dosť veľká pravdepodobnosť pociťovania bolesti plodom, no v 13.týždni je už v podstate istotou. Podľa ďalších medicínskych výskumov sa potvrdilo, že prvá mozgová aktivita v oblasti talamu (thalamus) je zaznamenávaná v 9.-10.týždni tehotenstva, no v 13.až 14. týždni je už nervová činnosť komplektne funkčná v celom organizme. Z týchto poznatkov vychádzajú aj požiadavky mnohých lekárov a pro-life aktivistov, aby bola dieťaťu v prenatánom štádiu pri akomkoľvek zákroku (potrat nevynímajúc) aplikovaná anestéza na zmiernenie bolesti. Z radov pro-potratových organizácii vychádazjú iniciatívy snažiace sa zmariť úsilie o uznanie tohto faktu (hoci, ako už bolo spomenuté, plne vedecky podoženého) pri tvorbe legislatívy a rôznych rozhodovacích procesoch dotýkajúcich sa bioetických otázok.
Ďalšou legislatívnou úpravou je ustanovenie, že potraty nespadajú do oblasti zdravotnej starostlivosti a Oklahoma teda odmieta podporiť návrh administratívy prezidenta Barracka Obamu smerujúcej k povinnému financovaniu interrupcií z verejných zdrojov v rámci celých Spojených štátov. 

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.