25. marec – Deň počatého dieťaťa

Deň počatého dieťaťa je pravidelná celoslovenská kampaň mimovládnych organizácií združených vo Fóre života. Jej cieľom je  šíriť úctu ku každému dieťaťu od počatia, zdvihnúť verejne hlas na ich obranu, šíriť argumenty v prospech ochrany detí ako aj dať možnosť verejne prejaviť postoj „za život“.

Život je krásny
V týždni od 21. 3. 2011 do 27. 3. 2011 prebieha 11. ročník kampane. Centrálnym dňom je 25. marec – Deň počatého dieťaťa. V období okolo tohto termínu sa uskutočňujú rôzne aktivity poukazujúce na potrebu chrániť ľudský život od počatia.
Mottom tohtoročnej kampane je: „Život je krásny. Chráňme ho od počatia!“ Výkonný riaditeľ Fóra života Marek Michalčík hovorí: „Týmto posolstvom chceme zdôrazniť, že život je krásny vo všetkých svojich etapách. Život začína počatím, a preto ho treba chrániť už od počatia.“

Biela stužka
Celú kampaň je možné podporiť nosením bielej stužky na odeve. Biela stužka je symbol rešpektovania práva na život od počatia. Kto nosí bielu stužku, vyjadruje sa za ochranu každého počatého dieťaťa!

Film Bella
Súčasťou kampane je tento rok aj premiéra amerického filmu Bella, ktorý sa začne premietať v slovenských kinách práve 25. marca. Ústredným motívom filmu je neplánované tehotenstvo a hľadanie postojov k životu. V hlavnej úlohe sa predstaví Eduardo Verástegui (v roku 2009 navštívil na pozvanie Fóra života aj Slovensko) a držiteľka Emmy award Tammy Blanchard. Film na Slovensko prináša Lux Communication, zoznam kín je na stránke www.lux.sk/bella.

Spolupráca s Rastislavom Žitným
Fórum života v záujme predísť nedorozumeniam a nesprávnym interpretáciám zo strany niektorých médií oznamuje, že obnovilo spoluprácu s pánom Rastislavom Žitným, ktorý bol tvárou projektu Zachráňme životy v jeho začiatkoch. To, čo sa udialo v jeho živote je zaiste veľká tragédia, nielen pre neho, ale aj tých, ktorých sa bytostne dotkla. Je symbolické, že sa naša spolupráca opäť zintenzívnila v čase, keď sa do slovenských kín dostáva film Bella, v ktorom hlavného hrdinu postihol podobný osud ako jeho. Obidvaja, aj vďaka svojej tragickej skúsenosti, sa rozhodli pomáhať pri záchrane ľudských životov. Fórum života chce dávať šancu každému žiť a rozvíjať sa naplno.

Vyhlásenie Rastislava Žitného: „S občianskym združením Fórum života som začal spolupracovať koncom roka 2007 na projekte „Zachráňme životy“. Tento rok som sa rozhodol spoluprácu s nimi obnoviť, a to z viacerých dôvodov. Poslanie Fóra života je mi blízke. Je advokátom tých, ktorí sa nevedia brániť. Nie je proti niečomu, ale je za niečo. Je za ochranu ľudského života od počatia až po prirodzenú smrť. Nikoho neodsudzuje, ale ponúka dobré riešenia a konkrétnu pomoc. Moje vyhlásenie nasleduje po viac ako dvoch rokoch neustálych a nepravdivých útokov bulváru na moju osobu, preto som sa rozhodol o tomto kroku informovať sám. Po nešťastnej udalosti z júna 2008 mám teraz možnosť venovať sa poslaniu Fóra života na plno. Pokiaľ budem môcť svojou „troškou“ prispieť k záchrane čo i len jedného života, stojí to za to.“

Podpora kampane
Tento rok sa okrem 39 mimovládnych organizácií združených vo Fóre života pripojili k myšlienke úcty k životu ďalšie organizácie a osobnosti verejného života. Kampaň podporila napríklad Slovenská televízia, 23 regionálnych televízií na celom Slovensku, agentúry FP media, Feriva ako aj herečka Táňa Pauhofová, ktorá načítala televízny spot. Kampaň je podporená prostredníctvom billboardov po celom Slovensku, televíznymi spotmi na STV (Jednotka) a v 23 regionálnych televíziách.
25. marca budú dobrovoľníci v krajských mestách Slovenska šíriť posolstvo kampane rozdávaním letákov a bielych stužiek. Okrem toho podporovatelia kampane v rôznych kútoch Slovenska pripravujú aktivity najrôznejšieho zamerania. Podľa odhadov organizátorov sa do týchto aktivít zapojí niekoľko stoviek dobrovoľníkov a bude rozdaných 60 000 letákov a asi 10 000 stužiek. Počas kampane narástol počet členov skupiny „Za život“ na sociálnej sieti Facebook už na viac ako 6500.  Centrálnym informčným miestom kampane je web stránka www.25marec.sk.
V súvislosti s Dňom počatého dieťaťa sa uskutočnia aj dva pochody za záchranu počatého dieťaťa. Prvý sa uskutoční v Bratislave a začne sv. omšou v Kostole sv. Ladislava po ktorej bude pochod k Pamätníku nenarodených pri Modrom kostolíku. Druhý sa uskutoční v Košiciach, začne sv. omšou v seminárnom kostole po ktorej bude nasledovať pochod k budove Ústavného súdu SR a soche Immaculaty. 

Konferencia Vyber si život
Tradičnou súčasťou kampane je tiež medzinárodná konferencia Vyber si život konaná pod záštitou europoslankyne Anny Záborskej a primátora mesta Rajecké Teplice Petra Dobeša. Už XIII. ročník konferencie sa uskutoční 25. – 26. 3. 2011 v Rajeckých Tepliciach. Bude zameraná na problematiku úcty k ľuďom s postihnutím, čomu zodpovedá aj titul konferencie: Zmyslom života je láska, nie ideálne zdravie. Na konferencii okrem iných vystúpia paraolympijská víťazka Veronika Vadovičová, europoslakyňa Anna Záborská či trnavský arcibiskup Róbert Bezák. Dôležitou súčasťou programu sú viaceré svedectvá ľudí so zdravotným znevýhodnením a členov ich rodín. Počas slávnostného večera predsedníčka Fóra života Marcela Dobešová odovzdá každoročne udeľované Ceny Antona Neuwirtha za ochranu života slovenským i zahraničným osobnostiam. Viac o konferencii na http://konferencia.www.forumzivota.sk/.

Ponuka konkrétnej pomoci
Počas kampane sú prezentované projekty konkrétnej pomoci Fóra života. Konkrétne projekt Alexis, poradne pre ženy a dievčatá (www.alexisporadna.sk), ktorý poskytuje poradenské služby a projekt Zachráňme životy (www.zachranmezivoty.sk), ktorý ponúka komplexnú sociálnu a materiálnu pomoc tehotným ženám, matkám s deťmi v krajnej životnej núdzi. „Počas viac ako  troch rokov fungovania projektu Zachráňme životy sa narodilo 38 bábätiek a pomohli sme 50 ženám. Všetky ženy zaradené do projektu uvažovali o potrate, potom nad adopciou, neskôr sa väčšina z nich rozhodla nechať si dieťa pri sebe. Dve deti boli dané na adopciu. Chcem poďakovať všetkým darcom a spolupracovníkom, vďaka ktorým môžeme takto pomáhať.“ – hovorí koordinátorka projektu Mária Demeterová.

Všetky informácie o kampani 25.marec – Deň počatého dieťaťa sú uvedené na stránke www.25marec.sk.

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.